Inkoop is een vak apart
Besparing voor primair onderwijs door scherpe inkoop

’s-HERTOGENBOSCH - Vanaf 1 januari zijn scholen zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. Voorheen had de gemeente die taak. Volgens Jasper van Heeswijk, inkoopmanager en oprichter van Stichting Inkoop Centrum, worden leerkrachten en directies van scholen met steeds meer taken belast. “Een school wordt tegenwoordig bijna benaderd als een commerciële instelling. Iedere school is verantwoordelijk voor zijn eigen inkoop van diensten en materialen. Maar de vraag is, hoe doe je dat? En vooral, wie doet het?

Door Lesha Bosman

“Het is voor een school best lastig om de juiste inkoopcontracten binnen te halen”, vertelt Jasper van Heeswijk. “We zien dan ook vaak dat er veel bespaard kan worden op veel contracten. Wij als Stichting Inkoop Centrum maken ons daar dan ook hard voor. Op ICT contracten bijvoorbeeld besparen we vaak 40 tot 60 procent. En zo zijn er voor een school heel veel contracten waarop bespaard kan worden. Binnen het onderwijs wordt er namelijk op veel verschillende gebieden ingekocht. Naast de juiste ICT toepassingen, houdt een school zich bezig met de inkoop van lesmateriaal, meubels, printapparatuur, kantoorartikelen en sinds kort dus ook het onderhoud van het gebouw en de groenvoorzieningen. Dat is een hele klus. Wij nemen die zorg van de inkoop van het primair onderwijs graag uit handen. Inkoop is echt een vak. Je moet verstand van zaken hebben als je met een leverancier om de tafel zit. Pas als je kennis hebt van de markt en het product, weet je wat een redelijke inkoopprijs is en welke service goed is. ”

Onafhankelijk
“De stichting bestaat uit een bestuur en een team van inkopers met allemaal hun eigen specialiteit. Als stichting zijn we compleet onafhankelijk zodat we in staat zijn de beste contracten af te sluiten voor een zeer scherpe prijs. Wij hebben geen enkele samenwerking of financiële afspraak met welke leverancier dan ook. In ruil voor onze diensten vragen wij 30% van de besparing die we bieden. Wij verdienen pas geld als we ook geld opleveren. Naast het werk op projectbasis worden we ook ingeschakeld voor het opmaken van een tactisch en operationeel inkoopplan. We zien dat scholen eigenlijk niet precies weten wie voor welke taken verantwoordelijk is, wanneer overeenkomsten expireren en op welke wijze de inventarisatie van wensen en eisen het best uitgevoerd kan worden.

Inventariseren
“Als een school van onze diensten gebruik wil maken, gaan we eerst inventariseren welke contracten er op dit moment liggen. Daarnaast bekijken we welke wensen de school heeft op het gebied van onderhoud, printmogelijkheden, ICT inrichting en lesmateriaal. Als we dat in kaart hebben gebracht zetten we onze inkopers in om te bekijken welke leveranciers met het beste contract komt. Met die informatie gaan we terug naar de school. Wij leggen dan de keuzes voor en geven daarbij de voor- en nadelen van de verschillende opties aan. De school is uiteindelijk degen die de keus maakt met welke leverancier ze een contract aangaan. Natuurlijk adviseren we graag bij deze keus.”

Eén aanspreekpunt
“Je kunt ons eigenlijk beschouwen als een soort intermediair tussen de school en de leveranciers. Scholen hebben enkel te maken met één contactpersoon. Deze persoon blijft aanspreekpunt. Soms willen scholen een gesprek aangaan met een leverancier voordat ze hun keus kunnen maken. Ook daar zorgen we dan voor. Ons uiteindelijke doel is om scholen de beste leveranciers aan te bieden voor een zeer scherpe prijs waarbij er zo min mogelijk zorg voor inkoop bij de school terecht komt.”

Stichting Inkoop Centrum is door Contractables b.v. opgericht als specifiek kanaal voor de non-profit sector.

Contractables

Maak kennis met uw inkoopmanager. Deze professionele inkoopadviseur van Contractables ondersteunt uw onderneming met raad en daad. Achter uw persoonlijke inkoopmanager staat een sterk team van segment specialisten. Eén contactpersoon met de kennis van van een heel team;
alleen zo komt u tot de beste producten en passende diensten.

Contact
Rooiseweg 12
5481 SJ Schijndel
T: (085) 021 20 81
E: info@contractables.nl
Inlog klanten >

Contractables